Weidegang is geen banale periode voor herkauwers. Het brengt de nodige veranderingen met zich mee, vooral op het gebied van voeding. Voor een succesvolle start van de weidegang is het belangrijk om goed te controleren wat uw kudde eet.

De weidegang betekent een grote verandering in het rantsoen van grazende koeien.Vaak is jong gras : 

- rijk aan water, oplosbare stikstof, oplosbare suikers en kalium,

- laag in cellulose, zetmeel, magnesium en natrium. 

Wanneer de koeien op de weide worden gezet, moet er een geleidelijke dieet overgang plaatsvinden over een periode van 3 tot 5 weken. Deze tijd heeft de pensflora nodig om zich aan te passen aan het nieuwe rantsoen. In het begin wordt een beweiding periode van 2 tot 3 uur per dag aanbevolen. 


Daarnaast is het belangrijk om de samenstelling van het rantsoen aan te passen. Gezien het hoge gehalte aan oplosbare stikstof in gras, zal het nodig zijn om de hoeveelheid stikstofconcentratie in het rantsoen geleidelijk te verminderen. 

Aanvullen om tekorten te voorkomen

Zoals hierboven vermeld is jong gras ook zeer magnesiumarm. Deze factor, in combinatie met een versnelde doorvoer door een hoog gehalte aan oplosbare stikstof en stress, kan grastetanie bevorderen. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid en de prestaties van melkkoeien. 


Om tekorten te vermijden op het moment van de rantsoenovergang, kan het nuttig zijn om het rantsoen aan te vullen. 

Rumina Grass is Vital's aanvullend diervoeder dat helpt om onevenwichtigheden in mineralen en sporenelementen in jong gras te compenseren. Het is verrijkt met magnesium (15%) en bevat ook oplosbare stikstofvangers in de vorm van een mengsel van aromatische stoffen. 

Rumina Grass helpt ook om embryonale verliezen door een teveel aan oplosbare stikstof te beperken en de productieprestaties te optimaliseren.