Sinds bijna 10 jaar beslaat de selectie van maïszaden bij Vital Concept het grootste onderzoeks- en ontwikkelingsbudget van het bedrijf. De deskundigheid en onafhankelijkheid van onze aanpak komt elk jaar meer en meer landbouwers ten goede voor goede prijzen en beste rassen.

Om te kunnen beschikken over de meest performante rassen zet Vital Concept zich in voor de ontwikkeling, op lange termijn, van veredelingsduplicaten onder haar eigen merk, in samenwerking met de grote Franse en Europese zaadbedrijven. Op die manier bieden wij het beste van de genetica zonder tussenpersonen.

Om dit doel te bereiken en de prestaties van onze hybriden te garanderen, volgen we elk jaar een groot aantal testlocaties op, die door onafhankelijke deskundigen worden beheerd. Deze testplatforms (25 locaties in 2018) dekken nu alle afzetgebieden voor maïszaad in Frankrijk en België.


Alleen de beste rassen worden in het assortiment opgenomen

Elk jaar worden ruim 60 nieuwe hybriden over alle regio’s getest, evenals de 30 reeds bestaande rassen van de catalogus. Van opkomst tot oogst wordt elk ras streng genoteerd op de initiële groeikracht, de vroegrijpheid, de bloei, de grootte, de gevoeligheid ten opzichte van ziekten, de stengelsterkte en de verschillende opbrengst- en productiviteitsbestanddelen. De jaarlijkse samenvatting van de geleverde resultaten van dit experimentele netwerk omvat ook analyses van voederwaarden om de nutritionele kwaliteiten te vergelijken: verteerbaarheid (UFL, dMo, dMo NA) en het zetmeel gehalte. Uiteindelijk kunnen alleen hybriden die superieur zijn aan de meest gecommercialiseerde marktreferenties aanspraak maken voor een opname in de Vital Concept catalogus voor zaden. De definitieve selectie is uiterst streng: van de 60 voorgestelde maïsrassen wordt slechts 10% geselecteerd. Waarheid ligt in het veld. Enkel op basis van resultaten en waarnemingen in reële omstandigheden kunnen we relevante conclusies trekken.

Waarheid ligt in het veld !

François-Régis Dubreil, verantwoordelijke van het zadengamma van Vital Concept, reist het hele seizoen door naar elke testlocatie, tussen de opkomst en de oogst, om het gedrag van de hybriden in ruim 1920 proefvelden te bestuderen en streng te noteren. Een mini-hakselaar en een maaidorser oogsten de middelste rijen van elk getest ras. Alles wordt gewogen en verscheept naar een onafhankelijk laboratorium. 20 criteria worden geanalyseerd, 9 worden beschreven in de publicaties van Vital Concept. Alle resultaten zijn overigens openbaar: het bedrijf is volledig transparant over de historiek van de prestatieresultaten en de vergelijkingen met de referentiegetuigen.


Zaaien op 25 proeflocaties verspreid over het hele grondgebied

Lithothamne ou bicarbonate

Strenge notering van 1920 micropercelen op basis van 20 analysecriteria


Lithothamne ou bicarbonate

Oogsten van de geteste silomaïs en korrelmaïs

Lithothamne ou bicarbonate

Selectie van het assortiment en bekendmaking van de resultaten



François-Régis Dubreil,
Verantwoordelijke voor het zadengamma van Vital Concept